Kuidas organiseerida lapse mängutuba?

Kirjutas: Reet Helisabeth, January 13, 2011   3 kommentaari

Mis saaks olla parem, kui pisipõnnil on kodus oma koht, kus mürada, mürgeldada ja mängida? Koht, mis oleks täitsa tema oma?

Mängutuba lugematu arvu klotside, mõmmide, nukkude, autode ja muu põneva mängukraamiga on lapsele kui pühamu! Kas pole mitte aga õudus seda kõike lakkamatult kraamida ja koristada?

Ära muretse, Sa pole ainus, kes nii mõtleb!

Toomegi Teieni mõned näpunäited, kuidas hävitada mängutoas kaos ja muuta koristamine lastele mõnusaks tegevuseks.

1. Vanad mänguasjad – Vabane neist! Kas on mänguasjad juba liiga vanad, eale enam mitte sobivad või lihtsalt need ei paku enam lapsele huvi – hinda pisikese vajadusi ja kingi, anneta või müü kõik mittevajalik. Kui mänguruumis on vaid vajalikud asjad, on ka korra hoidmine kergem.

2. Eri tsoonid - Jaga mängutuba funktsiooni põhjal eri aladeks. Olenevalt ruumi suurusest võib neid luua nii palju kui vaja. Soovituslik oleks aga 3 põhilist:

*vaba põrandapind - koht, kus lapsed võivad trallitada, kukerpallitada ja laiali laotada kõik oma mänguasjad. See peaks olema aladest suurim. Mida suurem mängutuba, seda suurem vaba põrandapind. Mänguasjakapp võiks olla kohe lähedal (seda lihtsam on asju tagasi panna) ja et põrandal oleks soe ja mõnus, lisa maha üks kena vaip.

*müraala – siin toimub üks tõeline mürgel! Ehk siis kõik vähegi “sõjakamad” mängud peetakse maha just müraalas. Siia paiguta näiteks kastid ja kirstud väiksemate mänguasjade jaoks.

*vaikne nurgake – siin võiks olla väike laud, raamaturiiulid, puzzled ja muud “vaiksed” tegevused. See on üks mõnus koht, kus saab värvida, meisterdada ja rahulik olla:)

Tihti on aga Eesti kodudes magamine ja mängimine ühes. Nii tasuks kindlasti eraldada ka mõnus puhkamise ruum voodi ja maheda õhtuvalgusega. Siia ruumiossa on eriti hea paigutada riiulitele asju, mida otseselt ei kasutata, ent mis on siiski lapsele tähtsad – diplomid, kiituskirjad, karikad jms.

3. Värvisüsteem – lastele meeldib stabiilsus ja rutiin. Kui lähtud mängutoa eri tsoonidest kindlate värvide alusel, on põnnil ka lihtsam enda jaoks süsteemi luua. Näiteks kui sisustad vaikse ala sinise laua, tooli ja vaibaga, siis sinine tähendab lapsele rahu ja kontsentreeritust. Müraalal valdab aga näiteks punane jne.

4. Koristamine – kui iga kord koristavad vanemad laste mänguasjad kokku, ei õpigi lapsed ise enda järel koristama. Vaata, et mänguasjakapid, kastid ja muud hoiukohad oleksid lapsele hästi kättesaadavad ja õigel kõrgusel. Veendu, et neis oleks ka silmnähtavalt piisavalt ruumi, et ka laps mõistaks, et sinna on tõepoolest võimalik midagi mahutada.  Tee lapsega sihikindlalt läbi rutiin, et raamatud käivad raamaturiiulisse ja autod-mõmmid mänguasjakirstu jne. Nii koristab ja õpib laps samaaegselt. “2 in 1″!

Mängutoad on koht loovusele, naljale ja arengule. Mis siis, kui need ongi vahel natukene sassis ja segamini! Laps õpibki kõige paremini organiseeritud, ent siiski vabas loovas keskkonnas. Olenevalt Teie lapse iseloomust ja lemmiktegevustest, on mängutoa loomine üks äraütlemata põnev tegevus!

Edu ja indu selle loomisel!

Kuidas on organiseeritud Teie lapse mängutuba? Kuidas seda korras hoiate? Kas meie nippidest on/oli kasu?

3 kommentaari

Disney Stitch on kōikide laste lemmik.

by Astra Viil on 7 August, 2015 at 18:41. #

Māngutoas vōiks olla telekas ja Disney kanalid.

by Astra Viil on 7 August, 2015 at 18:45. #

Disney tuba oleks lastele tore koht,kus māngida.Seina peal vōiks olla Disney Stitchi pilt.

by Astra Viil on 7 August, 2015 at 18:49. #

Lisa oma kommentaar

Valik

Valik



peternak hebat